Ihmisiä selkäpäin kameraan päin, leikkivät piirileikkiä.

Nuorisotyön osaamiskärjen koronavuosi

Nuorisotyölle on tunnusomaista joustavuus ja kyky mukautua erilaisiin toimintaympäristöihin. Myös Humakin nuorisotyön osaamiskärki on osoittanut joustavuutta ja innovatiivisuutta toiminnassaan vuoden 2020 poikkeusoloissa. 

Osa toiminnasta entiseen tapaan 

Vuoden 2020 piti olla suurten tapahtumien vuosi. Se alkoi tammikuussa Tampereella NUORI2020-tapahtumalla, jossa Humak oli tapahtuman järjestäjän Allianssin yhteistyökumppani. Humakin ohjelmanumeroissa käsiteltiin nuorten VANUPO-kuulemista, etsivän nuorisotyön e-mentorointia, nuorisoalan työllisyyttä ja nuorisotyön suhdetta e-pelaamiseen. Tapahtuman yhteydessä julkaistiin Nuorisotyön ammattieettiset ohjeet, joiden päivitystyöhön nuorisotyön osaamiskärki oli osallistunut. 

Hieman myöhemmin ilmestyi uusi painos Minna Rauaksen toimittamasta julkaisusta Pieniä tekoja, suuria asioita. Nuorisotyön eettinen näkökulma, joka on ladattavissa Humakin sivuilta. Syksyllä Humakin blogissa Päivystävät Humanistit aloitettiin nuorisotyön etiikkaa ja ammattieettisiä ohjeita käsittelevien blogikirjoitusten sarja. 

Nuorisotyön viikko onnistui virtuaalisestikin 

Maaliskuussa covid-19 johti loppuvuoden tapahtumien perumiseen tai muuttamiseen virtuaalisiksi. Niinpä osaamiskärjen ensimmäinen SuomiAreena-ohjelma siirtyi tulevaisuuteen ja Nuorisotyön viikkoa juhlistettiin syyskuussa pääosin virtuaalisesti. 

Nuorisotyön osaamiskärki ideoi Nuorisotyön viikolle 7.–‍13.9.2020 Nuorisotyön Speakers’ Cornerin. Tapahtuma toteutettiin valtakunnallisena, avoimena verkkolähetyksenä kahdesta fyysisestä lähetyspisteestä: Pasilasta Nuorisotiedon kirjastosta ja Jyväskylästä Veturitalleilta. 

Tapahtumassa kuultiin 12 nuorisotyöalan asiantuntijoiden puheenvuoroa nuorisotyön yhteiskunnallisesta merkityksestä ja nuorten kohtaamisesta. Ne tulkattiin viittomakielelle. Ohjelmaa seurasi Zoomissa 160 osallistujaa, ja FB-striimaus tavoitti noin 900 käyttäjää. Tapahtumasta saadun palautteen perusteella formaatti oli onnistunut: monipuoliset puhujavalinnat, napakat puheenvuorot ja tiukka aikataulutus toimivat hyvin. 

Loppuvuoden tapahtumia ja uusia suunnitelmia 

Lokakuussa nuorisotyön osaamiskärki jätti yhdessä työyhteisöjen kehittämisen osaamiskärjen kanssa Nuorisotutkimuksen huippuyksikköhakemuksen Suomen Akatemialle Nuorisotutkimusseuran johtamassa konsortiossa. Humakin osahankkeen tavoitteena on selvittää sukupolvien välistä oppimista erilaisissa työnteon yhteisöissä, nuorisopalveluissa ja nuorisotyön koulutuksessa. 

Marraskuussa nuorisotyön osaamiskärki osallistui virtuaalisille Nuorisotutkimuspäiville, jossa sillä oli Nuorisotutkimusseuran kanssa yhteinen työryhmä Nuorisotyön muuttuvat toimintaympäristöt. Työryhmässä esiteltiin myös Humakin hallinnoiman hankkeen Tulevaisuuden nuorisotyö alustavia tuloksia. 

Nuorisotyön osaamiskärjen – samoin kuin koko suomalaisen nuorisotyön kentän – voi sanoa selvinneen hienosti covid-19-pandemian haasteista. Kenties jo vuonna 2021 kohtaamiset siirtyvät verkosta ainakin osin fyysiseen maailmaan. 

Teksti: yliopettaja Merja Kylmäkoski

Alkuperäinen teksti:
Väläyksiä IV

Last modified: 13.4.2021